Marketanpuiston tarina

Marketan näyttelypuiston idea syntyi vuonna 1996, kun yritykset olivat miettineet paikkaa, missä tuoda tuotteensa esille ja Viherympäristöliitto etsi pääkaupunkiseudulta aluetta, jonne rakentaa näyttelytoimintaa. Silloisen Överby trädgårdsskolanin kanssa löytyivät yhteiset tavoitteet, ja yhteistyö käynnistyi vuoden 1997 alussa. Kun idea vuosittain järjestettävistä tapahtumista ja pysyvästä näyttelypuistosta yhdistettiin, mukaan saatiin heti kymmeniä yrityksiä, jotka olivat valmiita rakentamaan alueelle osaston.

 

Marketanpuiston yleissuunnittelun sekä 15 osaston yksityiskohtaisen suunnittelun toteutti Hanna Hentinen. Puisto jaettiin suunnitelmassa pieniin tontteihin, ja tontin varannut yhteisö vastasi oman alueensa suunnittelusta, toteutuksesta ja ylläpidosta. Puiston yleisten osien rakentamisesta vastasi Puutarhapalvelu Aksola & Hannonen Ky. Puistoa laajennettiin vuonna 2003, ja laajennusosan suunnittelusta vastasi Katriina Arrakoski.

 

Kävijät löytävät Marketanpuistosta tänä päivänä jo lähes 80 yrityksen tuotteita ja palveluita. Jatkuvasti yleisölle auki pidettävänä näyttelyalueena puisto elää kaikkina vuodenaikoina, ja tarjoaa jatkuvasti uutta ja mielenkiintoista ympäristöstään kiinnostuneille ihmisille.

 

Marketanpuistoa on koko ajan kehitetty huomioiden sekä kuluttajat että ympäristön ammattilaiset. Tuotteisiin tutustuminen luonnollisessa ympäristössä helpottaa sekä viheralan ammattilaisten, että kuluttajien päätöksen tekoa piha- ja viheralueiden kasvi- ja materiaalivalinnoissa.  Marketanpuistosta löytyy apua niin tavalliselle piharakentajalle, kuin myös taloyhtiön isännöitsijälle tai muille piha-asioiden parissa työskenteleville, koska puisto antaa arvokasta tietoa materiaalien käyttötavoista ja niiden ympäristöön soveltumisesta.

 

Marketanpuisto toimii erinomaisesti myös puutarhaharrastajan tietopankkina, jonka suurin vahvuus on siinä, että siellä ihmiset voivat nähdä pihan kasvit lajeille sopivissa kasvu ympäristöissä ja istutettuna sopivilla istutustiheyksillä. Puistossa voi seurata kasvien kukinta-aikoja, ja kasvin lopullinen koko on helpompi hahmottaa luonnossa, puutarhamaisessa ympäristössä, kuin kasvikirjan sivuilta.

 

Marketanpuistosta on vuosien kuluessa kehittynyt monipuolinen tapahtumapuisto, jossa järjestetään vuosittain näyttelyitä sekä työnäytöksiä, erilaisia myyntitapahtumia sekä yritysten markkinointi- ja koulutustapahtumia. Kesäkuun alussa puistossa järjestetään Kevätpuutarhapäivä, ja elokuun lopulla Syyspuutarhapäivä, joissa on vuosittain vieraillut noin 4000 kävijää.

 

Puistossa kävijöitä palvelee myös info-piste, joka on avoinna toukokuusta syyskuuhun, ja infopisteen hoitaja on tällöin paikalla tiistaista-lauantaihin. Tilauksesta puistossa järjestetään myös maksullisia esittelykierroksia kävijöille.

 

Lisäksi puistoa hyödyntävät myös alan oppilaitokset, mm. kasvituntemuksen, puutarharakenteiden, rakennus- ja kasvimateriaalien sekä teknisten ratkaisujen opetuksessa.

 

Vuonna 2001 perustettiin Marketanpuiston ystävät ry – yhdistys hallinnoimaan 7 hehtaarin maa-aluetta ja puiston toimintaa. Yhdistys vastaa edelleen puiston ylläpidosta ja kehittämisestä.

X